Friday, January 9, 2015

Implicații ale negării sau necunoașterii esenței Teismului Deschis (1)

Există anumite implicații practice ale refuzării sau necunoașterii esenței Teismului Deschis. Voi reda pe scurt două dintre aceste implicații, azi una în viața unei persoane teiste iar în viitor o alta în viața unui ateu. Trebuie să menționez că experiența prezentată în cazul ateului poate deveni realitate și în cazul celui credincios în Dumnezeu care are înțelegerea tradițională referitoare la natura timpului însă reciproca nu este valabilă și veți vedea de ce.

1. Cazul celui credincios

Este vorba de un tânăr credincios lui Dumnezeu și sincer în dorința lui de a fi de partea lui Dumnezeu în această controversă cosmică dintre bine și rău. Este bine să nu uităm faptul că el este sincer la fiecare pas al experienței lui. La un moment dat decide ca să înceapă să-și caute o soție care să fie deasemenea credincioasă și cu înalte standarde morale.

Tânărul nostru având înțelegerea tradițională despre natura timpului și crezând că Dumnezeu este în afara acestuia complet (și astfel cunoaște alegerile din viitor ale ființelor), Îi cere lui Dumnezeu o soție care El știe că n-o să-l părăsească niciodată. După post și rugăciune el pleacă în căutare și întâlnește o tânără de care se simte atras însă nu vrea să se grăbească și să se lase pradă simțurilor fără să fie convins că ea este aceea care n-o să-l înșele niciodată și n-o să-l părăsească. El continuă să postească și să se roage spre a i se confirma că ea este cea despre care Dumnezeu are o părere bună și dacă El este de acord cu a lor unire. Simte în continuare că ea este aleasa.

După ce ei se roagă și postesc chiar împreună simt că Ființa Supremă este de acord cu căsătoria lor. Se căsătoresc și trăiesc fericiți 10 ani însă după această perioadă soția lui îl părăsește și pleacă cu un alt bărbat după ce soțul ei avusese un comportament ireproșabil. Atunci tânărul nostru se supără pe Dumnezeu  crezând că la cererea lui de a-i fi dată o pâine a primit o piatră gândindu-se la inima împietrită a soției lui cea insensibilă acum la iubirea sa. El își aduce aminte că I-a cerut lui Dumnezeu o soție care El știe că n-o să-l părăsească niciodată și nu înțelege de ce a simțit că ar avea aprobarea divină spre a se căsători cu cea care s-a dovedit a fi trădătoare, făcându-l să sufere enorm. Fără să aprofundeze mai mult studiul acestei situații el alege anumite comportamente auto-distructive și moare la scurt timp. Unde a fost greșeala lui?

Deoarece v-am familiarizat oarecum cu esența Teismului Deschis ați putea răspunde că greșeala lui a fost o dată că a înțeles greșit modul în care cunoaște Dumnezeu viitorul iar a doua că nu a aprofundat evaluarea situației ci s-a supărat pe Dumnezeu fără ca Acesta să aibă nici o vină și a ales să practice comportamente auto-distructive care l-au ucis.

Bazându-se pe informațiile pe care le avea la fiecare moment prezent al existenței lor și atunci văzând că ei sunt de partea Lui, El le-a oferit convingerea că este o ideea bună unirea lor însă nemaicunoscând și alegerile lor din viitor, deoarece aceasta ar fi o contradicție logică, El a lăsat ca viitorul să descopere alegerile lor pe care avea să le vadă chiar El. Dumnezeu cunoștea toate posibilitățile dar nu și alegerile lor din viitor. Acest lucru avea nevoie să-l înțeleagă tânărul nostru.

Poate că este evident pentru toți cititorii acestui blog că aceasta este o parabolă inventată de mine însă aceasta nu înseamnă că nu este posibil ca să fi fost (sau chiar să fie chiar în acest moment) experiența unora.

Vă invit să alegeți să împărtășiți această informație prețioasă dacă aveți prieteni credincioși lui Dumnezeu, poate așa le veți prelungi existența de aici de pe Terra.

Va  urma

O actualizare/corectare a acestei postări a avut loc azi 28.01.2016

No comments:

Post a Comment